Explore Collections Explore The Collections
You are here: CollectionsOnline  /  View of a proposed design for the new House of Lords, 1794-95
top left corner
top right corner
bottom left corner
bottom right corner
image P383

Henry Hake Seward (1778 - 1848)

View of a proposed design for the new House of Lords, 1794-95

Watercolour on paper

Inscription: · THE · PLANS · OF · THIS · DESIGN · WERE · MADE · IN · THE · YEAR · MDCCXCV · BY · WHICH · IT · WAS · PROPOSED · TO · TAKE · AWAY · ALL · THE · MODERN · ADDITIONS · ON · THE · / · OUTSIDE · OF WESTMINSTER · HALL · LIKEWISE · TO · REMOVE · THE · COURTS · OF · JUDICATURE · AT · THE · END · THEREOF · AND · TO ASCEND · BY · A · LARGE · FLIGHT · OF ·/ · STEPS · TO · THE · COURT · OF · REQUESTS · FROM · THENCE · THROUGH · THE · PAINTED · CHAMBER · INTO · THE · VESTIBULE · OF · THE · PROPOSED · HOUSE · OF · LORDS [to left of the plan top centre]

· BY · THIS · PLAN · IT · WAS · FURTHER · PROPOSED · TO · RESTORE · SAINT · STEPHEN'S · CHAPEL · TO · ITS · ORIGIINAL · STATE · FOR · THE · PURPOSE · OF · A · / · CHAPEL · FOR · THE · TWO · HOUSES · OF · PARLIAMENT · THUS · WESTMINSTER · HALL · THE · PAINTED · CHAMBER · SAINT · STEPHENS · CHAPEL · AND · THE · CLOISTERS · WOULD · / · HAVE · RESUMED · THEIR · ANCIENT · APPEARANCE · AND · THE · OUTSIDES · OF · THE · OTHER · BUILDINGS · WOULD · HAVE · BEEN · OF · GRECIAN · ARCHITECTURE · MAKING · A · CONTRAST · WITH · WESTMINSTER · ABBEY
· [to right of the plan top centre]

Museum number: P383

Curatorial note

Soane office, LONDON: Palace of Westminster, House of Lords, Designs 1794-95: perspective view of a design for the river frontage with inset plan centre top.


If you have any further information about this object, please contact us: worksofart@soane.org.uk