Explore Collections Explore The Collections
You are here: CollectionsOnline  /  View of one of the principal approaches to the new House of Lords, designed 1794
top left corner
top right corner
bottom left corner
bottom right corner
image P284

Joseph Michael Gandy (1771 - 1843)

View of one of the principal approaches to the new House of Lords, designed 1794

Watercolour on paper

Inscription: PART OF THE PROPOSED DESIGN FOR THE NEW HOUSE OF LORDS / THIS VIEW WAS MADE FROM THE DRAWINGS DESIGNED IN OBEDIENCE TO AN ORDER OF A COMMITTEE OF THE HOUSE / OF LORDS AND OFFICIALLY SUBMITTED TO AND HONORED WITH THE APPROBATION OF HIS MAJESTY ' AS WESTMINSTER ABBEY IS ALREADY CROWDED WITH SCULPTURE IT WAS SUBMITTED THAT THIS ROOM OF CXX FEET IN LENGTH AND XL FEET IN / BREADTH TOGETHER WITH AN ADJOINING ROOM OF LARGE DIMENSIONS - THE IMMEDIATE ENTRANCE TO THE HOUSE OF LORDS - AS ALSO THE DORIC HALL OF PUBLIC ENTRANCE - / THE CORRIDOR OF COMMUNICATION NEARLY CCL FEET IN LENGTH - THE ROBING ROOM OF HIS MAJESTY - THE GREAT COMMITTEE ROOM - AND THE OTHER PRINCIPAL ROOMS / AND AVENUES - SHOULD BE DECORATED FROM TIME TO TIME WITH STATUES AND BUSTS OF ILLUSTRIOUS MEN AND ALSO WITH / BASSO RELIEVOS INSCRIPTIONS AND PAINTINGS DESCRIPTIVE OF THEIR GREAT ACTIONS AND PUBLIC VIRTUES THEREBY FORMING / A PUBLIC DEPOT OF THE ARTS CALCULATED TO CALL FORTH THE GENIUS, ENERGY AND EXERTIONS OF THE PAINTER AND SCULPTOR· [across the top]
Inscription: John Soane Archt 1808 [signature on the left directly beneath the inscription and above the drawing]

Museum number: P284

Curatorial note

Soane office, London, Palace of Westminster, House of Lords, design made in 1794 for one of the principal approaches: perspective.


If you have any further information about this object, please contact us: worksofart@soane.org.uk